Gotowanie w szybkowarze – jak to robić by było bezpiecznie?

Gotowanie w szybkowarze – jak to robić by było bezpiecznie?

Opublikowano przez admin

Szybkowar w kuchni to gwarancja szybkiego i smacznego przygotowywania potraw. Niezwykle istotne jest to, że tego rodzaju technika sprawia, że składniki nie tracą swoich cennych witamin i składników mineralnym. Mamy zatem niesamowitą wygodę użytkowania, która jednocześnie zapewnia nam zdrowie. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób bezpiecznie używać szybkowaru. Dzisiaj przedstawiamy krótki poradnik i wskazówki, jak należy się obchodzić z tym urządzeniem. Nie jest to wcale takie trudne i każdy jest w stanie poradzić sobie z takim nowoczesnym sposobem gotowania.

Jak przygotować szybkowar?

Pierwszym etapem gotowania w szybkowarze jest oczywiście jego przygotowanie. Można wsadzić do środka specjalny stojak, jeśli oczywiście jest nam to potrzebne. Wszystko zależy od tego, co dokładnie chcemy przygotować. Szybkowar WMF czy nowoczesny szybkowar Fissler są pod tym względem bardzo wygodne w obsłudze, więc na pewno każdy doskonale sobie poradzi. Należy wlać do szybkowaru odpowiednią ilość wody i włożyć do środka jedzenie.

Jak sprawdzić szybkowar?

Każdy szybkowar sprawdzamy w kilku prostych krokach. Ważne jest to, żeby otwór wentylacyjny w pokrywce nie był zatkany. To podstawa, jakiej nie można zignorować, jeśli chcemy bezpiecznie gotować swoje ulubione potrawy. Następnie pokrywkę zakładamy na szybkowar. Należy się upewnić, że idealnie przylega do całej powierzchni urządzenia. Szybkowar WMF jest tutaj niezwykle funkcjonalny i bez problemu uda nam się szybko sprawdzić poszczególne elementy. Podobnie szybkowar Fissler – wyróżnia się taką budową, jaka zapewnia idealne dopasowanie pokrywki, więc nie trzeba się niczego obawiać. Na koniec podłączamy regulator ciśnieni do otworu wentylacyjnego i możemy rozpocząć gotowanie.

Jak gotować w szybkowarze?

Szybkowar Fissler czy też szybkowar WMF stawiamy na płycie grzewczej czy kuchence i obserwujemy regulator ciśnienia. Jeśli urządzenie jest szczelnie zamknięte, wskazówka pokazuje drgania. Ważne jest to, by odpowiednio dostosować poziom wrzenia w szybkowarze. Wskazówka powinna się poruszać w obie strony w takim samym tempie. Dopiero w momencie, gdy mamy wszystko idealnie ustawione, możemy zacząć liczyć czas przygotowywania potrawy.

FISSLER - Vitavit Premium - Szybkowar 6 l

FISSLER – Vitavit Premium – Szybkowar 6 l

Ile czasu gotować w szybkowarze?

Gotowanie w takich urządzeniach wymaga sporej precyzji, dlatego należy dokładnie pilnować czasu przygotowywania potraw, jaki podany jest w przepisach. Czasami trzeba też zredukować ciśnienie, więc warto mieć to na uwadze. Dzisiaj szybkowar Fissler posiada odpowiednie opcje rozmieszczone w taki sposób, że obsługa jest w pełni intuicyjna, więc nie powinniśmy mieć z tym problemu. Podobnie jest w przypadku, gdy chodzi o szybkowar WMF.

Kiedy redukować ciśnienie w szybkowarze?

W momencie, gdy w otworze wentylacyjnym widzimy kropelki, trzeba zredukować ciśnienie. Gdy otwieramy otwór zawodu, trzeba chwilę poczekać, aż ciśnienie w środku się wyrówna. Należy działać ostrożne i bez pośpiechu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę z urządzenia – tutaj trzeba szczególnie uważać, by się nie poparzyć. I teraz to, co najprzyjemniejsze – możemy zjeść swoją pyszną potrawę! Smacznego!