Jak i co grillować, by było smacznie i zdrowo?

Jak i co grillować, by było smacznie i zdrowo?

Opublikowano przez admin

Grillowanie to nieodłączny element każdego sezonu letniego. Wiele osób właśnie z powodu pyszności z grilla nie może doczekać się letnich dni. To wówczas do naszego ogródka trafia grill, zapraszamy gości, a sami zajmujemy się przygotowywaniem pyszności. Dzisiaj grillować można również w zimie. Wszystko za sprawą grilla gazowego Broil Kinga, który gwarantuje równie pyszne potrawy.

Na grillu możemy przygotować naprawdę całe mnóstwo pysznych dań. Grillujemy mięso, ryby, kiełbaski, warzywa i owoce. Trzeba jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, aby tworzone dania były smaczne, zdrowe i aromatyczne.

Używajmy tacek aluminiowych

To dobre rozwiązanie, jeśli nie chcemy jeść zwęglonej i niezdrowej warstwy, która osadza się na potrawach wówczas, kiedy grillujemy bezpośrednio na ruszcie. Bardzo wiele osób o tym zapomina, a tymczasem tacki nie są ani drogie, ani trudno dostępne.

Dorzućmy zioła do węgla

Ten prosty trik sprawi, że nasze grillowane potrawy zyskają niebywały aromat. Do węgla dorzucić można z powodzeniem miętę, lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn czy szałwię. Ważne, aby zioła były świeże – najlepsze są te, które przed chwilą zerwaliśmy w ogródku. Warto więc chociażby z uwagi na grillowanie zasadzić w swoim ogrodzie kilka rodzajów ziół. Z ich pomocą potrawy z grilla staną się jeszcze smaczniejsze.

Marynujmy mięso przed grillowaniem

Tyczy się to wszystkich mięs bez względu na to, czy grillujemy na tradycyjnym grillu węglowym, czy też stawiamy na nowoczesny grill gazowy Broil Kinga. Aby przygotować marynatę do mięs, potrzebujemy oliwę, czosnek, sól, pieprz i ulubione zioła. Warto dodać sok z cytryny. Marynata do żeberek nabierze wyjątkowego smaku, jeśli dodamy do niej odrobinę coca – coli. Świetnie sprawdza się miód, którym glazurować można nawet kiełbaskę. Dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się na niej pyszna, chrupiąca i lekko słodka skórka, która sprawi, że znana nam od lat kiełbasa nabierze nowego nieznanego dotąd smaku. Niezastąpiona podczas wykonywania marynat jest także musztarda. Decydując się na tą ostrą, zyskamy potrawy lekko pikantne w smaku. Wśród ziół, które dodawać można do marynat, znajdują się między innymi:

  • oregano;

  • tymianek;

  • majeranek;

  • rozmaryn.

Trzeba pamiętać, że mięso powinno się zamarynować przynajmniej dwanaście godzin przed rozpoczęciem grillowania. Wówczas przejdzie aromatem wszystkich przypraw, stanie się smaczne, doprawione, a proces pieczenia na grillu będzie przebiegał szybciej.

Nie zapominaj o warzywach i rybach

Grill to nie tylko mięso i kiełbaska. To również warzywa oraz ryby, które przyrządzane na grillu smakują wyjątkowo pysznie. Na grillu można przygotować cukinię, pieczarki, bakłażany, cebulę, paprykę. Ugrillowany w całych główkach czosnek może stać się pysznym masełkiem do chleba, a ziemniaki doskonałym dodatkiem do karkówki.

Wiele osób mówi, że grillowanie to prawdziwa sztuka. Tymczasem okazuje się, że przy odrobinie wysiłku upora się z nim każdy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, a grillowanie stanie się przygodą zakończoną pysznym jedzeniem.