Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Opublikowano przez admin

Odpowiednie przechowywanie żywności jest ważniejsze, niż może nam się to wydawać. Pojemniki, przystosowane do konkretnego rodzaju produktów pozwolą im zachować świeżość, piękny wygląd i niezmienny smak. Co ważne, zapobiegnie to także nadmiernemu psuciu się jedzenia i co za tym idzie konieczności jego wyrzucenia.

Z pewnością w każdej kuchni przydadzą się plastikowe, próżniowe pojemniki, doskonałe do przechowywania żywności w lodówce. Za pomocą specjalnej pompki, w bardzo prosty sposób wypompujemy powietrze z wnętrza pojemników, dzięki czemu znacząco przedłużymy świeżość przechowywanych w nich produktów. Możemy ich używać w kuchence mikrofalowej a także zamrażać, dzięki czemu będą idealne do przechowywania w zamrażarce na przykład gotowych zup, czy bulionów. Doskonałą, a do tego bardzo korzystną cenowo propozycją będzie zestaw 3 prostych pojemników.

Zamiast pudełek, możemy wybrać także próżniowe woreczki, które świetnie sprawdzą się w przypadku produktów o nieregularnym, lub niestandardowym kształcie (np. mięsa czy ryb). Warto sięgnąć np. po takie:

Świetną propozycją, która pozwoli nam zachować porządek w kuchennych szafkach będą pojemniki do przechowywania produktów sypkich (np. ryżu, kaszy, czy mąki). Odpowiednio opisane, przezroczyste dadzą wrażenie harmonii i ładu. Niezaprzeczalnym plusem tych pojemników jest fakt, że posiadają one specjalny system, który z jednej strony zapewnia wyjątkową szczelność, z drugiej zaś powoduje, że nie musimy otwierać pojemnika, aby odsypać odpowiednią ilość potrzebnego produktu.

Vacu Vin - pojemnik do produktów sypkich

Vacu Vin – pojemnik do produktów sypkich

Szukając pojemnika do przechowywania wędlin, warto zwrócić uwagę na:

Prosty, funkcjonalny desing, możliwość mycia w zmywarce i przechowywania w lodówce i zamrażarce sprawiają, że taki pojemnik z pewnością sprawdzi się w każdej kuchni, a ulubiona wędlina dłużej zachowa świeżość i smak.

Bardzo ciekawym produktem, który znacznie skróci czas przygotowywania potraw będzie z pewnością próżniowy pojemnik do marynowania żywności. Możemy go używać do marynowania mięsa, ryb czy warzyw, a dzięki wytwarzanej w nim próżni już kilka minut wystarczy aby skutecznie zamarynować potrawę.

Próżniowy pojemnik do marynowania żywności

Próżniowy pojemnik do marynowania żywności

Jeśli oprócz funkcjonalności, zależy nam także na niepowtarzalnym designie, wybierzmy piękny, czerwony pojemnik, wykonany ze stali nierdzewnej, który będzie ciekawą ozdobą kuchennego blatu. Doskonale sprawdzi się podczas przechowywania kawy, albo cukru. Dzięki szczelnie zamykanej pokrywie, produkty zachowują swój smak i zapach.