Jaki wybrać młynek do kawy?

Jaki wybrać młynek do kawy?

Opublikowano przez admin

Doświadczeni, włoscy bariści mawiają, że do przygotowania filiżanki espresso potrzeba idealnego współgrania czterech elementów: Miscela, Macinazione, Macchina i Mano. Miscela, czyli ziarna, wymagają odpowiedniej obróbki i przygotowania. Dzięki temu ziarna uwolnią niebywały aromat a sama kawa będzie smakowała nieziemsko. Jednak nawet najlepszy ekspres i najbardziej uzdolniony barista nie zdadzą się na nic bez dobrze zmielonego ziarna. Warto więc wyposażyć się w odpowiedni, dobrej jakości młynek.

Podstawową zaletą posiadania własnego młynka jest fakt, że możemy dostosować grubość mielenia do naszych preferencji i ulubionego sposobu parzenia. Kolejną niewątpliwą zaletą, jest niezwykły aromat, który towarzyszy mieleniu ziaren kawy. Świeżo zmielone ziarno wpłynie na smak kawy, który będzie intensywniejszy. Warto też podkreślić, że najlepszy efekt uzyskamy, jeśli zakupimy kawę niepaloną i samemu uprażymy ziarna. Choć wymaga to odrobiny wprawy, daje niezwykły efekt w postaci znacznego poprawienia smaku i zapachu napoju.

Na co więc zwracać uwagę przy zakupie młynka? Przede wszystkim na to, w jaki sposób mechanizm obrobi wrzucone do środka ziarna. Młynki wykorzystujące ostrza, tnące ziarna kawy są tanie i… to właściwie wszystko, co można pozytywnego o nich powiedzieć. Zwykle bowiem rozcinają ziarna na niejednolite kawałki, co powoduje, że część fragmentów zostaje ”spalona” w momencie parzenia i nadaje kawie gorzki, nieprzyjemny posmak. Z drugiej zaś strony, kawałki grubiej zmielone nie zdążą oddać swego aromatu. Rozwiązaniem może być wydłużenie czasu mielenia, co z kolei powoduje nagrzewanie się świeżo rozciętych ziaren, a to skutkuje utratą aromatu i obniżeniem jakości napoju.

Lepiej więc zainwestować w młynek żarnowy, który nie tnie ziaren, a jedynie je rozciera. Dzięki temu wielkość roztartych kawałków jest stosunkowo jednorodna, a kawa nie trafi swego aromatu. Warto też zwrócić uwagę na fakt, iż młynki żarnowe mają opcję regulacji grubości mielenia ziarna. Jest to o tyleż istotne, że różne sposoby parzenia kawy wymagają innej grubości mielenia. Jeżeli planujemy przygotować kawę po turecku, będziemy potrzebowali bardzo drobno zmielonego ziarna, przypominającego nieco mąkę. Jeśli jednak planujemy użyć french pressu, nie będzie to już miało takiego znaczenia.

Kolejnym elementem, który ma wpływ na wybór młynka jest kwestia zasilania – czy powinno to być urządzenie elektryczne, czy ręczne? Tu znaczenie mają przede wszystkim trzy elementy: nasze osobiste preferencje, ilość kawy jaką regularnie wypijamy, oraz zasobność portfela. Niektórzy lubią młynek ręczny z korbą, który odwołuje się do starych tradycji mielenia, inni z kolei preferują szybki i sprawny młynek elektryczny – jest to jednak kwestia gustu. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie porcji kawy młynkiem ręcznym zabiera więcej czasu. Jeśli więc pijemy dużo kawy, może to się okazać frustrujące. Ostatni czynnik to kwestia ceny. Dobry młynek ręczny możemy kupić już od kilkudziesięciu złotych, podczas gdy wersje elektryczne, to zwykle koszt kilkuset złotych.