Lekcja savoir vivre, czyli jak posługiwać się sztućcami

Lekcja savoir vivre, czyli jak posługiwać się sztućcami

Opublikowano przez admin

Mówiąc o zasadach savoire vivre, koniecznie trzeba wspomnieć o zachowaniu się przy stole. Znaczenie ma tutaj nie tylko sposób siedzenia, prowadzone rozmowy czy to, jak trzymamy łokcie. Nie można zapominać o posługiwaniu się sztućcami. Liczy się nie tylko to, jak zostały ułożone, ale również jak z nich korzystać.

Ułożenie, czyli po co sięgnąć w pierwszej kolejności

Niezależnie od tego, czy spożywamy posiłek w eleganckiej restauracji czy w czasie rodzinnego spotkania, musimy pamiętać o podstawowej zasadzie. Mówi ona, że w pierwszej kolejności sięgamy po te sztućce, które położone są najdalej od talerzy. Tutaj wskazówka dla tych, którzy je układają: kolejność musi być zgodna z tym, jak serwowane są dania. To właśnie dlatego widelczyki do ciasta leżą zawsze przy samym talerzu.

Tradycyjne ułożenie

W zdecydowanej większości przypadków spotykamy się z trzema rodzajami sztućców: łyżką, nożem i widelcem. Czasem dochodzi jeszcze łyżeczka do herbaty. Posługiwanie się nimi nie stwarza nam żadnych trudności. Z ich pomocą zjemy zupę, klasyczny kotlet czy pieczeń. Co jednak, kiedy zaserwowane zostaną nam na przykład ryby albo owoce morza? Jak jeść ślimaki, aby nie narazić się na śmieszność?

Sztućce obiadowe

Sztućce obiadowe

Homary i kraby

To chyba jedne z najbardziej wymagających owoców morza. Serwuje się je w całości. Ich pancerze są zazwyczaj bardzo twarde. Aby dostać się do niezwykle smacznego mięsa, należy sięgnąć po specjalne szczypce. W restauracji można o pomoc poprosić kelnera – nie ma w tym nic złego. Jak jednak zabrać się za spożywanie tych rarytasów? Wydobycie mięsa możliwe jest z pomocą bardzo długich widelców, które mają jedynie dwa zęby. Wszystkich miłośnikom tych przysmaków zaleca się kupno specjalnych sztućców właśnie do owoców morza. Z nimi spożywanie skorupiaków będzie naprawdę proste.

Ostrygi

Zazwyczaj serwowane są w muszlach – jeszcze zamknięte. Niezbędne jest więc jest otworzenie. W tym celu trzeba sięgnąć po specjalny widelczyk do ostryg. Z jego pomocą otwieramy muszlę, a następnie oddzielamy znajdującą się w niej ostrygę. Można wprawdzie sięgnąć po zwykły nożyk, ale nie będzie to zgodne z zasadami sztuki kulinarnej.

Różne rodzaje noży

W początkowym okresie swojego istnienia noże charakteryzowały się wyjątkowo ostrym końcem. Z czasem zaczęły się coraz bardziej zaokrąglać. Dzisiaj wyróżnia się:

  • noże obiadowe – cechują się niewielkich rozmiarów ząbkami. Nie są zbyt ostre, ale bez trudu pokroimy nimi mięso;
  • noże do przystawek – mają one średnią wielkość. Wykorzystuje się je do przystawek oraz deserów;
  • noże do ryb – swoim kształtem przypominają one łopatkę. Ostrze jest tępe, za to ich koniec jest zaostrzony. Co ważne: nie kroi się nimi ryby, ale używa ich jedynie do jej przytrzymywania wtedy, kiedy oddzielamy mięso;
  • noże do masła i sera – ich ostrza są tępe. Nóż do sera ma jednak ostro zakończony czubek, którym można nakładać ser.

Trudna sztuka, ale możliwa do opanowania

O zasadach posługiwania się sztućcami oraz spożywania określonych rodzajów posiłków można by pisać naprawdę długo. Reguł jest całe mnóstwo, są skomplikowane, ale ich opanowanie jest jak najbardziej możliwe.