Nóż kuchenny – jaki wybrać?

Nóż kuchenny – jaki wybrać?

Opublikowano przez admin

Do akcesoriów, które niezbędne są w każdym domu, zalicza się noże kuchenne. Jeżeli wybierzemy je właściwie i będziemy o nie odpowiednio dbać, będą służyć nam przez długie lata. Nie warto więc na nich oszczędzać – powinny być wykonane z dobrych jakościowo materiałów, muszą dobrze układać się w dłoni, a ich czyszczenie nie może nastręczać większych trudności.

Rodzaje

Noże kuchenne dzieli się, opierając się na produktach, do krojenia których są przeznaczone. Wyróżnia się więc:

  • nóż do sera – charakteryzuje się ostrym zakończeniem, jest zagięty i stosunkowo cienki;

  • nóż do chleba – jego ostrze jest charakterystycznie ząbkowane;

nóż do chleba

nóż do chleba

  • nóż do filetowania ryb – jego ostrze jest cienki i giętkie;

  • nóż do mięsa – jego ostrze jest krótkie i cienkie, zakończone ostro;

nóż do mięsa

nóż do mięsa

  • tasak – przeznaczony jest co siekania mięsa, jest duży, szeroki i często bardzo ciężki.

Z czego noże mogą być wykonane?

Do wyprodukowania noży używa się:

  • nierdzewnej stali węglowej – jest to wysokiej jakości tworzywo, które jest efektem termicznej obróbki węgla. Łączy się go ze stalą, którą odpowiednio utwardza się i zabezpieczenia przed podatnością na korozje. Takie noże są niezwykle trwałe, na ich powierzchni nie powstają żadne przebarwienia i rysy;

  • stali nierdzewnej – materiał, który wykorzystywany jest w produkcji noży najczęściej. Ładnie się prezentuje, a dodatkowo jest trwały i odporny na uszkodzenia. Niestety, na stali nierdzewnej mogą wraz z upływem czasu pojawiać się zacieki. Noże wykonane z tego materiału ostrzy się bardzo rzadko;

 

  • stali nierdzewnej, którą pokryto warstwą tytanu – takie noże są lekkie i wytrzymałe. Poleca się je zwłaszcza dla osób, które mają skłonność do alergii. Nie pokrywają się przebarwieniami, sporadycznie wymagają ostrzenia;

  • drewna – doskonałe do smarowania pieczywa, są szerokie i na ogół niezbyt długie;

  • ceramiki – są lekkie i nie wymagają ostrzenia. Niestety, kiedy upadną nam na podłogę, mogą bardzo łatwo pęknąć.

Uchwyt ma znaczenie

Kupując nóż kuchenny, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na rączkę. Najlepiej, jeśli wykonana została z tworzywa antypoślizgowego. Dzięki temu nóż nie ślizga się w dłoni, a ryzyko skaleczenia jest zdecydowanie mniejsze. Do takich tworzyw zalicza się:

  • drewno;

  • perforowaną stal;

  • gumę pokrytą silikonem;

  • plastik.

Jeżeli rączką noża będzie odpowiednio wyprofilowana, zapewni nam większą precyzję cięcia.

Zestawy

Ciekawym rozwiązaniem dla osób, które szukają od razu większej ilości noży, są zestawy. Składają się one z kilku noży o różnym przeznaczeniu, które na ogół umieszczone są w bloku wykonanym z drewna. Całość prezentuje się naprawdę elegancko i może stanowić ciekawą ozdobę kuchni.