Pięć najsmaczniejszych deserów z grilla

Większość z nas na grillu przyrządza potrawy typowo mięsne. Przyrządzamy kiełbaski, szaszłyki, sztuki mięsa. Czasem dorzucamy do tego warzywa. Bardzo rzadko na naszych przyjęciach  królują desery. Tymczasem okazuje się, że grill świetnie nadaje się także do tego, aby przyrządzić właśnie deser.

Desery z grilla mogą być bardzo różne. Każdy ma więc szansę na to, aby znaleźć ten idealnie dostosowany do własnych potrzeb oraz oczekiwań. Poniżej propozycje naprawdę smacznych grillowych deserów, których przygotowanie nie jest ani trudne, ani zbyt czasochłonne.

Szaszłyki owocowe

To świetna alternatywa dla niezwykle popularnych szaszłyków mięsno – warzywnych. Aby przygotować szaszłyk z owoców, potrzebujemy:

  • świeży ananas;
  • truskawki;
  • banany;
  • brzoskwinie.

Aby deser nabrał niesamowitego smaku oraz wyglądu, dodać można do niego także popularne pianki. Ale uwaga: z tym dodatkiem staje się o wiele bardziej kaloryczny. Owoce nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie. Można podawać je z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Świetnie komponują się z szaszłykami owocowymi także wiórki kokosowe.

Gruszki grillowane

To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Połówki gruszek opiekamy na grillu. UWAGA: nie robimy tego na nieumytym po mięsie ruszcie – smak gruszek będzie wówczas pozostawiał wiele do życzenia. Następnie układamy je na folii, potem do brzuszka gruszki wkładamy kostkę czekolady, zawijamy i opiekamy jeszcze przez kilka minut. Kiedy gruszki puszczą sok, są gotowe. Podawać można je z bitą śmietaną, posypane mielonymi orzechami.

Pieczone banany

To największy deserowy klasyk, jeśli chodzi o desery przyrządzane na grillu. W tym wypadku trzeba zawsze dokładnie naciąć skórkę, do środka włożyć czekoladę i szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Tak zapakowane banany układamy na ruszcie. Przed podaniem delikatnie rozchylamy folię. Banany można polać sosem waniliowym lub serwować z bitą śmietaną. Pasują do nich orzechy oraz wiórki kokosowe. Można również bitą śmietanę wymieszać wcześniej z bakaliami: orzechami, rodzynkami, daktylami. Taki deser zdobędzie podniebienie każdego racucha.

Deser dla leniwych

To propozycja dla tych, którzy chcą zaoszczędzić wiele czasu. Wystarczy wcześniej kupić zwykłe herbatki i czekoladę. Na ruszcie układamy herbatnik, a na nim kostkę czekolady. Czekamy aż zacznie się topić. Jeżeli chcemy, aby deser prezentował się wyjątkowo ładnie, warto sięgnąć po białą czekoladę, a na wierzchu herbatnika z czekoladą ułożyć kilka borówek amerykańskich lub czarnych jagód.

Pieczone jabłka

To deser wymagający wcześniej nieco przygotowania. Z ulubionych bakalii, miodu oraz cynamonu przygotowujemy farsz do jabłek. Następnie drążymy środek i napełniamy farszem. Jabłka zawijamy w folię i pieczemy na grillu przez około godzinę. To prawdziwy klasyk, który przypadnie do gustu wszystkim ceniącym tradycyjne rozwiązania kulinarne.

Zaprezentowane desery to oczywiście nie wszystko, co można przygotować na grillu. Propozycji jest o wiele więcej. Warto nie bać się przygotowywania na ruszcie słodkich dań. Smakują równie doskonale, jak mięsa i kiełbaski.