Sposoby podawania i rodzaje kaw

Sposoby podawania i rodzaje kaw

Opublikowano przez admin

Kawa, czyli jeden z bardziej cenionych i popularnych na świecie napojów, może być podawana na szereg różnych sposobów. Do tych najbardziej znanych zalicza się oczywiście espresso, cappucino, caffe latte oraz latte macchiato. Do nich dołączają te mniej znane: coretto, ponce livornese, café noisette, melange. Zasady serwowania kawy bardzo dokładnie mówią nie tylko o tym, jak należy ją przyrządzać, ale również jak powinna zostać podana.

Miłośnicy kawy nieraz mogą poczuć się zdezorientowani. Pod tymi samymi nazwami napojów przygotowywanych na bazie kawy kryją się często inne sposoby przyrządzania i serwowania. Takich wpadek można uniknąć, jeżeli tylko posiada się specjalistyczną wiedzę w tym zakresie. W przypadku podawania wina niezwykle istotne jest dobranie odpowiednich kieliszków. Podobnie jest, jeśli chodzi o kawę – właściwe naczynia sprawiają, że smak i aromat naparu może się w pełni rozwinąć. Filiżanki o grubszych ściankach dłużej trzymają ciepło. Idealnie sprawdzi się więc model.

Espresso

Jest to najbardziej klasyczny rodzaj kawy, który silnie związany jest z włoską tradycją. Jest to jednocześnie baza licznych napojów, które przyrządza się z tych niezwykłych ziaren. Jeżeli chcesz mieć pewność, że zaserwowane Ci espresso zostało przyrządzone należycie, zwróć uwagę na piankę: powinna być kremowa, nie może tonąć w naparze, ale musi utrzymywać się na jego powierzchni. Espresso powinno być serwowane w filiżankach, których pojemność wynosi od 50 do 70 mililitrów.

Mało kto wie, że espresso można przyrządzać w dwóch odmianach. Pierwsza to espresso lungo, do którego przygotowania używa się sporej ilości wody. Druga to natomiast espresso ristretto – tutaj ilość wody jest niewielka.

Espresso macchiato

Jest to kawowy napój, który powstaje na bazie klasycznego espresso. Dodaje się do niego trochę spienionego mleka, które może być ciepłe lub zimne (w zależności od preferencji). Serwuje się je w takich samych naczyniach jak klasyczne espresso.

Cappuccino

Jest to sposób przygotowywania kawy, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Zawdzięczamy go mnichom z zakonu kapucynów (nie trudno domyśleć się skąd taka, a nie inna nazwa napoju). Jest to łagodna wersja napoju kawowego. Składa się z naparu espresso, ciepłego mleka oraz mlecznej pianki. Cechą charakterystyczną jest łączenie poszczególnych składników w równych proporcjach. We Włoszech ten rodzaj kawy serwowany jest jedynie rano i spożywa się go ze słodką bułką lub rogalikiem. Cappuccino serwuje się w filiżankach wykonanych z porcelany, których pojemność wynosi od 150 do 200 mililitrów. Napój urozmaicany jest często dodatkiem cynamonu, kakao lub startej drobniutko czekolady.