Jak przygotować się do grilla?
Niewątpliwą zaletą letnich wieczorów jest możliwość urządzenia przyjęcia przy grillu. Przygotowane w ten sposób jedzenie jest pyszne, niezwykle aromatyczne, a jednocześnie ma mniej kalorii niż potrawy przygotowywane w sposób tradycyjny. Do tego dochodzi spotkanie z rodziną czy przyjaciółki, które na świeżym powietrzu jest wyjątkowo miłe. Przygotowując się do grilla, należy jednak pamiętać o kilku dość ważnych kwestiach.
Grill
Najważniejszym elementem grillowego przyjęcia jest oczywiście sam grill. Zanim przystąpimy do układania na ruszcie kiełbasek czy szaszłyków koniecznie trzeba grill wyczyścić. Nie może znajdować się na nim kurz czy resztki poprzednio przygotowywanych potraw. W sklepach nie brakuje preparatów, które tworzone są z myślą właśnie o czyszczeniu rusztu.
Kiedy grill jest już czysty, można przystąpić do jego ustawienia. Umieszczamy go w równym miejscu, które osłonięte jest od wiatru. Do rozpalenia potrzebny będzie węgiel drzewny lub specjalne zrębki. Te ostatnie mogą nadać grillowanym potrawom ciekawy aromat – wystarczy odpowiednio dobrać rodzaj drewna, z którego zostały wykonane. Przydać może się również specjalna dmuchawa, która ułatwi rozpalenie, a jednocześnie wyeliminuje konieczność zastosowania szkodliwej dla zdrowia podpałki, która może również niekorzystnie wpłynąć na smak potraw.
Dla bezpieczeństwa w pobliżu grilla ustawiamy butelkę z wodą.
Akcesoria
Aby ułatwić sobie przygotowywanie pysznych potraw z grilla, warto zaopatrzyć się w szczypce, którymi będziemy mogli przewracać na ruszcie kiełbaski czy szaszłyki. Będą one pomocne również wtedy, kiedy mięso będziemy chcieli podać naszym gościom.
Dla własnej wygody i bezpieczeństwa, dobrze jest poszukać takich, które wykonane zostały z materiału nienagrzewającego się. Dzięki temu ryzyko bolesnego oparzenia jest ograniczane do minimum.
Miłośnicy szaszłyków powinni zaopatrzyć się w specjalne szpikulce wykonane ze stali nierdzewnej.
Korzystać można z nich wiele razy, a materiał, z którego zostały zrobione, odporny jest na działanie wysokiej temperatury.
Pomocne okazać mogą się również kosze na ryby. Z ich pomocą na grillu można przygotować pyszne świeże ryby.
Co jeszcze kupić?
Aby przyjęcie było udane, zakupić warto również papierowe serwetki, ręczniki i tacki aluminiowe, na których można układać te smakołyki, które grillują się najdłużej. Dzięki temu unikniemy ryzyka ich spalenia. Ogranicza to również ryzyko skapywania na ruszt tłuszczu, co skutecznie podjudza ogień.
Jeżeli gospodarze przyjęcia chcą uniknąć wielogodzinnego po nim sprzątania, można zdecydować się na kupno plastikowych talerzyków i sztućców. Takie rozwiązanie doda grillowej uczcie dodatkowego uroku.
Jedzenie
Najprzyjemniejsza część przyjęcia grillowego to oczywiście pyszne potrawy. Na grillu przyrządzić można kiełbaski, szaszłyki, ryby, karkówkę, ale również wyśmienite warzywa i owoce. Warunek jest jeden: zawsze wybieramy produkty najlepszej jakości.