Jaką kawę można przygotować z ekspresu?
Jeżeli tylko dysponujemy odpowiednio zaawansowanym ekspresem do kawy, możemy za jego pomocą wyczarować różnego typu napoje – od klasycznej małej czarnej, przez wzbogacone mlekiem cappuccino, aż po efektowne cafe latte. Zobacz, co jeszcze potrafi Twój ekspres i ciesz się smakiem ulubionej kawy każdego dnia!
Zwykle w zaciszu własnego domostwa ograniczamy wybór kawy do dwóch właściwie rodzajów – tradycyjnej czarnej oraz białej. Tymczasem dzisiejsze ekspresy potrafią o wiele więcej. Zobacz zatem przegląd najpopularniejszych rodzajów kaw.
Americano – duża i aromatyczna
Klasyczna americano przyrządzana jest na bazie jednej bądź dwóch filiżanek espresso, zaś proporcje kawy i wody wynoszą tutaj jeden do dwóch. Dzięki temu kawa posiada intensywny i mocny smak, zaś jeśli zechcemy przełamać ją mlekiem, uzyskamy wówczas tzw. american white.
Caffe latte – zjawiskowa mieszanka kawy i mleka
Czyli efektowny, kilkuwarstwowy napój kawowy, otrzymywany w wyniku dodania do mocnego espresso dużej ilości podgrzanego i spienionego mleka. W tym celu można użyć zaawansowanego ekspresu, zewnętrznego spieniacza bądź też dyszy, załączonej przy ekspresie.
Cappuccino – dla wielbicieli zabielanych kaw
Klasyczne cappuccino otrzymamy po dodaniu do mocno spienionego mleka filiżanki espresso. Także i tutaj mleko spienimy bądź to dzięki zewnętrznemu spieniaczowi, bądź też dzięki ekspresowi ciśnieniowemu, zaopatrzonemu w dobry pojemnik spieniający. Jest to idealna propozycja dla wielbicieli delikatnych napojów kawowych, którzy bardziej nad pobudzenie cenią sobie ich aromat i subtelny smak.
Espresso – mała i intensywna
Espresso to napój wyjątkowo pobudzający i orzeźwiający, idealnie sprawdzający się o każdej porze dnia i stawiający nas z niespotykaną siłą na nogi. Jest to czarna kawa o pojemności 25-30 ml, przygotowywana ciśnieniowo. Dzięki krótkiemu czasowi parzenia zawiera mniej kofeiny, a jednocześnie jest niezwykle wyrazista w smaku. Przygotujemy ją w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym, najlepiej z mieszanki arabiki i robusty.
Latte macchiato – kolejny napój mleczny
Jeżeli zostanie prawidłowo przygotowany, otrzymamy trzy warstwy – na dole mleko, pośrodku espresso, na górze zaś okazałą piankę. Latte macchiato powstaje bowiem przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka, pokrytego solidną warstwą owej piany. Świetnie wygląda i znakomicie smakuje, chociaż jest to typowy napój kawowy, nie zaś konkretna kawa.
Lungo – duża, czarna kawa
Pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się dobrze znana nam wszystkim czarna, duża kawa. Można ją przygotować we właściwie każdym ekspresie i ma ona pojemność ok. 50-60 ml. Dzięki dłuższemu czasowi parzenia zawiera ona więcej kofeiny niż espresso, choć do wykonania obydwu napojów wykorzystywana jest taka sama ilość ziaren. Tu jednak mamy jeszcze do czynienia z podwójną ilością wody.
Czym różni się lungo od americano?
Na pierwszy rzut oka obie kawy wydają się być zatem identyczne. Tymczasem różnica jest tutaj znaczna – lungo otrzymujemy poprzez parzenie kawy przez dłuższy czas większą ilością wody. Z kolei americano otrzymujemy poprzez dolanie do espresso ok. 120 ml wody.