Pięć powodów, dla których warto pić kawę
Miłośnicy kawy, którzy do tej pory sięgali po kolejną filiżankę z wyrzutami sumienia, mogą wreszcie spać spokojnie. Okazuje się bowiem, że picie jej z umiarem i bez dodatku cukru nie jest szkodliwe dla naszego ciała. Co więcej, nie brakuje przesłanek, które pozwalają przypuszczać, że regularne picie kawy wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Przedstawiamy więc pięć powodów, dla których nie warto rezygnować ze spożywania tego ciemnego napoju.
Kawa zapobiega rozwojowi chorób o charakterze neurodegeneracyjnym
Picie od jednej do czterech filiżanek kawy w ciągu dnia pozytywnie wpływa na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Tym samym czarny napar przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia demencji starczej oraz choroby Alzheimera, która w krótkim czasie może pozbawić nas zdolności do zapamiętywania, koncentracji i rozpoznawania znanych nam osób. Przypuszcza się, że chroni ona także przed chorobą Parkinsona. Wszystko za sprawą zawartych w niej antyoksydantów, które skutecznie chronią komórki nerwowe przed szkodliwym działaniem tak zwanych wolnych rodników. Zwiększają one także aktywność neuroprzekaźników.
Kawa zapobiega cukrzycy
Antyoksydanty, które zostały wspomniane powyżej, zmniejszają również ryzyko zachorowania na cukrzycę. Osoby, które regularnie sięgają po kawę stają się zdecydowanie rzadziej ofiarami tej podstępnej i wyjątkowo uciążliwej choroby o charakterze przewlekłym.
Kawa a depresja.
Badania pokazują, że osoby, które regularnie sięgają po kawę są aż o dziesięć procent mniej narażone na pojawienie się u nich zaburzeń nastroju w postaci depresji. Idąc dalej, wykazano, że miłośnicy kawy rzadziej decydują się targnąć na własne życie. Jak dotąd nie udało się jednak ustalić który ze składników zawartych w kawie miałby wykazywać działanie antydepresyjne. Niektórzy uważają, że są to antyoksydanty, które wpływają na funkcje układu nerwowego.
Kawa korzystnie wpływa na wątrobę
Wbrew obiegowej opinii kawa nie tylko nie wpływa negatywnie na wątrobę, ale wspiera jej działanie i przyspiesza procesy regeneracyjne. I w tym wypadku wszystko dzięki antyoksydantom, które zmniejszają konsekwencje tak zwanego stresu oksydacyjnego, którego doświadczają hepatocyty, czyli komórki budujące miąższ wątroby.
Kawa pomaga schudnąć i dodaje energii
Kawa to jeden z silniejszych, a jednocześnie naturalnych spalaczy tłuszczu. Kofeina, która jest w niej zawarta, dodaje sił witalnych, mobilizuje do działania i przyspiesza metabolizm. Polifenole z kolei poprawiają działanie enzymów, które odpowiedzialne są za sterowanie gospodarką energetyczną organizmu. To właśnie z tego powodu kawę coraz częściej dodaje się do tak zwanych termogeników, czyli suplementów diety, których zadaniem jest przyspieszenie spalania tłuszczu. Aby picie kawy rzeczywiście pomogło nam schudnąć, należy wypijać ją rano i pamiętać, że zabronione są dodatki w postaci cukru, czekolady, mleka i śmietany.