Zasady serwowania wina

Zasady serwowania wina

Wino – jeden z najszlachetniejszych trunków, jakie kiedykolwiek udało się stworzyć człowiekowi. Aby jednak mogło rozwinąć w pełni swoje walory smakowe, musi być odpowiednio podane. Liczy się nie tylko odpowiednie dopasowanie wina do posiłku, ale również rodzaj kieliszków, a nawet temperatura jego serwowania.

Kolejność serwowania

Decydując się na podanie wina swoim gościom, trzymać należy się następujących zasad:

  • zawsze wino białe serwuje się przed czerwonym;
  • wino młode musi być podane przed winem starszym;
  • wino wytrawne serwuje się przed winem słodkim;
  • wino ciężkie podawane jest po winie lekkim.

Od przedstawionych zasad istnieje wprawdzie wiele wyjątków. Oznacza to, że należy podchodzić do nich z wielkim wyczuciem i taktem.

Otwieranie butelki

Otwarcie butelki z winem nie będzie trudne, jeśli tylko będziemy dysponować odpowiednim sprzętem. Dobry korkociąg załatwi sprawę. Ci, którzy chcą uchodzić za znawców wina powinni unikać elektrycznych korkociągów.

Przygotowując butelkę do otwarcia, należy pamiętać, aby ochronną folię aluminiową usunąć do takiej wysokości, która daje pewność, że wino nie zetknie się z metalem. Najbezpieczniej jest usunąć ją w całości. Pamiętać trzeba także o dokładnym wytarciu korka ściereczką, zanim zaczniemy butelkę otwierać. Dzięki temu usuwamy z jego powierzchni zanieczyszczenia, które mogłyby dostać się do wina.

Nalewanie wina

Jeżeli nalewamy do kieliszków wino dojrzały, musimy pamiętać, aby przechylić kieliszek, trzymając do za nóżkę. Trunek powinien ściekać powoli po ściance naczynia. Wino młode nie ma aż takich wymagań – trzeba jedynie zadbać o to, aby trunek się nie wzburzył. Istotne jest również, aby:

  • nie zasłaniać ani butelki z winem, ani kieliszka;
  • trzymać butelkę tak, by etykieta skierowana była w stronę osoby, której właśnie nalewamy wino;
  • nigdy nie wolno napełniać kieliszków do pełna. Zawsze nalewamy jedynie 1/3 objętości kieliszka. Dzięki temu wino będzie mogło w pełni rozwinąć swoje walory smakowe i aromatyczne.

Kieliszki

Serwując wino, należy pamiętać o odpowiednim doborze kieliszków. Wyróżnia się kieliszki do następujących win czerwonych:

  • win burgundzkich;
  • madery;
  • porto;
  • bordeaux.

Jeśli chodzi o wina białe, to do dyspozycji mamy kieliszki do:

  • win lekkich;
LEONARDO - Cheers - Kieliszek do wina białego
LEONARDO – Cheers – Kieliszek do wina białego
  • win ciężkich.

Wina różowe podawane są w kieliszkach o wąskim pokroju. Zapobiega to szybkiemu ocieplaniu się trunków. Dodatkowo cienkie ścianki sprawiają, że piękna różowa barwa wina została doskonale wyeksponowana.

Wina musujące serwuje się w długich i smukłych kieliszkach, które umieszczone są na wysokiej nóżce.  Taka forma sprawia, że z kieliszków nie ulatnia się gaz, a trunek nie jest narażony na ogrzewanie się.

LEONARDO - Cheers - Kieliszek do szampana flute
LEONARDO – Cheers – Kieliszek do szampana flute

Ciekawym rodzajem kieliszka do wina jest tak zwany kieliszek degustacyjny. Służy on degustacji i łączy w sobie cechy kieliszków różnego rodzaju. Jego nóżka nie jest długa, szyjka jest delikatnie zwężona, a brzegi – lekko zaokrąglone.

Dodaj komentarz