Dobierz odpowiednią patelnię!

Dobierz odpowiednią patelnię!

Opublikowano przez admin

Kuchnia to nie tylko lodówka czy kuchenka. To także rozmaite naczynia do przyrządzania potraw, bez których trudno byłoby się obejść. Wśród niezbędnych elementów wyposażenia znajdują się patelnie. Wiele pań domu traktuje je nieco po macoszemu. Tymczasem wybór dobrej patelni to istotna sprawa wypływająca znacząco na komfort pracy w kuchni.

Materiał, z jakiego patelnia została wykonana

Wpływa on nie tylko na jej trwałość, ale również komfort gotowania. Obecnie patelnie produkuje się z takich materiałów, jak:

  • aluminium;

  • żeliwo;

  • stal;

  • miedź;

  • tytan.

Patelnie aluminiowe

To rozwiązanie dla pań domu szukających patelni lekkiej, ale jednocześnie bardzo odpornej na uszkodzenia. Bardzo szybko się rozgrzewają, ale wcale nie wolniej stygną. Aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie, pokrywane są rozmaitymi powłokami. Najczęściej producenci stawiają na teflon. UWAGA: nie wszystkie patelnie z aluminium można stosować na kuchenkach indukcyjnych.

Patelnie żeliwne

Trwałe – potrafią służyć w idealnym stanie przez naprawdę długie lata. Można je wykorzystywać do smażenia w zasadzie każdego rodzaju potrawy. Wada? Są bardzo ciężkie!

Patelnie stalowe

Jeżeli do ich wykonania wykorzystano stal nierdzewną, nie ulegną zniszczeniu przez wiele lat. Bez obaw można smażyć na nich z użyciem metalowych sztućców – nie są bowiem podatne na zarysowania. Nie reagują na kwaśne produkty, do których zalicza się między innymi ocet oraz sok z cytryny.

Patelnie miedziane

To produkty najwyższej jakości, które przeznaczone są dla zawodowych kucharzy. Szybko się nagrzewają, długo utrzymują ciepło.

Zastosowanie

Patelnie różnią się nie tylko materiałem, ale również wyglądem i przeznaczeniem. Odpowiednio dobrane pozwalają na przygotowywania określonych rodzajów potraw. Do najczęściej spotykanych patelni zalicza się:

  • patelnie klasyczne;
  • patelnie głębokie;
  • patelnie grillowe;
  • patelnie do naleśników.

Patelnia klasyczna

To model, którego dno jest płaskie, a brzegi – stosunkowo płytkie. Jest najbardziej uniwersalnym rodzajem patelni, który idealnie nadaje się do przygotowywania każdego rodzaju potrawy. Może być mniejsza lub większa, aluminiowa lub ceramiczna. Każda pani domu znajdzie idealną klasyczną patelnię.

Patelnia głęboka

Doskonała do smażenia potraw dla kilku osób oraz duszenia potraw. Jej brzegi są naprawdę wysokie, przez co jej zawartość nie wypada na kuchenkę. Swoim kształtem może przywodzić na myśl misę.

Patelnia do grillowania

Pozwala na przygotowania smacznych, grillowanych potraw bez posiadania grilla i wychodzenia do ogrodu. Jej dno pokryte jest albo kratką albo specjalnymi rowkami. Warto dodać, że przyrządzane na niej potrawy są bardzo zdrowe i zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu.

 

Jest idealnie płaska, a jej brzegi są naprawdę niziutkie. Pozwala na przygotowanie idealnych naleśników.

big_big_patelnia_nalesnikow1

Oprócz krótko scharakteryzowanych rodzajów patelni wyróżnia się jeszcze modele do smażenia:

  • jajek;
  • ryb;
  • racuchów – tak zwana patelnia szkocka.

Tak ogromny wybór sprawia, że wybranie idealnej patelni może zająć nieco czasu, ale sprawi, że gotowanie stanie się autentyczną przyjemnością.